Posiłki

 
Posiłki wydawane są na stołówce szkolnej. Dostraczane są one do naszej szkoły przez Restaurację Rodzinną – „Kasyno”.
Rodzice mają możliwość wyboru spośród 4 wariantów posiłków, w zależności od potrzeb i możliwości:
  1. Całodzienne wyżywanie (tj. śniadanie, obiad – zupa, drugie danie i kompot, podwieczorek),
  2. Obiady,
  3. Śniadania i obiady,
  4. Obiady i podwieczorki.


Posiłki te, są zgodne pod względem składu z regulacjami prawnymi dotyczącymi żywienia uczniów, a przy tym są smaczne. Stawiamy w tej kwestii, jako placówka, na jakość
i bogactwo składników odżywczych w posiłkach, jakie serwujemy naszym dzieciom. Jadłospis, uwzględnia potrawy, które są zarówno zdrowe, odżywcze jak i smaczne.

Dobrze odżywiony organizm (a więc także mózg) pracuje o wiele lepiej niż głodny, o tym nikogo nie trzeba przekonywać, dlatego nasi uczniowie mają możliwość zjedzenia zdrowych przekąsek w ciągu dnia niezależnie od głównego posiłku - są to owoce, warzywa, mleko
i produkty mleczne. Promujemy wśród uczniów zdrowe nawyki żywieniowe i naturalne produkty warzywne, owocowe i mleczne, tak by dzieci od najmłodszych lat polubiły ich naturalny smak.  


Aby skutecznie kształtować nawyki żywieniowe dzieci samo udostępnianie im produktów nie wystarczy. Dlatego nasi uczniowie uczestniczą aktywnie na zajęciach kulinarnych, gdzie uczą się zasad racjonalnego odżywiania się oraz poszerzają wiedzę na temat wartości odżywczych warzyw, owoców, znaczenia mleka, przetworów i ich wartości odżywczych dla organizmu.

Poznają też zasady zachowania się oraz nakrywania stołu czyli
savoir – vivre w kuchni i przy stole.

Nasi uczniowie w szkole mają stały dostęp do źródlanej wody w butlach. Dystrybutor wody ustawiony na korytarzu czy stołówce umożliwia dzieciom odpowiednie nawodnienie 
i wyrobienie właściwych, zdrowych nawyków żywieniowych, które zaprocentują lepszym zdrowiem i samopoczuciem.


MENU


Poniedziałek 21.09

  • Pieczywo ciemne, szynka wieprzowa, papryka czerwona, kiszony ogórek, herbata z cytryną (zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne),

  • Owoc na dobry początek tygodnia (zboża zawierające gluten),

  • Rosół drobiowy z makaronem (zboża zawierające gluten, seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne),

  • Filet z kurczaka w panierce, ziemniaki, mizeria, kompot ( jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten)

  • Piernik z marmoladą i kokosem (zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne),



Wtorek 22.09

  • Płatki czekoladowe z mlekiem (zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne),

  • Tartinki z weka, sałata zielona, pomidor, jajko na twardo, szczypiorek, rumianek (zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne)m,

  • Zupa jarzynowa (mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne),

  • Makaron spaghetti boloneze, kompot (zboża zawierające gluten),

  • Półmisek owoców,



Środa 23.09

  • Pieczywo z czarnuszką, masło, serek fromage, tarta rzodkiewka, papryka czerwona, rukola, bawarka (zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne),

  • Owoc na dobry początek dnia,

  • Barszcz czerwony z jajkiem (jaja i produkty pochodne),

  • Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem w sosie z tartej pieczarki , kompot ( zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne),

  • Talerz chrupaków (biszkopty, herbatniki, sezamki, krakersy) (zboża zawierające gluten, sezam i produkty pochodne),



Czwartek 24.09

  • Płatki owsiane z mlekiem i bananem (zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne),

  • Pieczywo ze słonecznikiem, żółty serek, pomidor, zielona sałata, melisa z pomarańczą (zboża zawierające gluten),

  • Zupa ogórkowa (seler i produkty pochodne, zboża zawierające gluten),

  • Gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, marchewka , kompot (zboża zawierające gluten),

  • Galaretka z owocami,



Piątek 25.09

  • Pieczywo staropolskie, pasta serowo-rybna, konserwowy ogórek, papryka żółta, zielona sałata, kawa inka (zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne),

  • Owoc do przegryzienia,

  • Zupa pomidorowa z ryżem ( seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne),

  • Pierogi ruskie, kompot (zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja i produkty pochodne),

  • Ciasto śliwkowe (zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne).

 

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, makaron) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.